Bekijk onze LinkedIN account

Vierdaagse werkweek ook mogelijk in de horeca

Je leest het steeds vaker: in de horeca is het lastig om ervaren personeel te vinden en om die langdurig aan de onderneming te binden. Met name voor in de keuken. In september van vorig jaar kopte een artikel in Misset Horeca “10.000 vacatures structureel niet in te vullen”. Veel horecaondernemingen zijn noodgedwongen om hun zaak een dag in de week te sluiten en soms zelfs om helemaal te stoppen. Ondernemers doen ontzettend hun best om personeel aan hun te binden. Maar misschien wordt het tijd om het personeelstekort op een andere manier op te lossen. Wij lazen op Sprout een interessant artikel over een Nieuws-Zeelands bedrijf waar ze een vierdaagse werkweek hebben ingevoerd. Wellicht iets voor de horeca?

Als expert op het gebied van hospitality komen wij natuurlijk bij allerlei soorten horecaondernemers over de vloer. We merken dat het aanbod van een vierdaagse werkweek met name voor koks interessant blijkt te zijn. Maar het is vandaag de dag ook best mogelijk om als salesmanager parttime te werken. Vier dagen, soms drie dagen… we merken het bij onze relaties. Waar dit voorheen ondenkbaar was, blijkt het nu vaker voor te komen.

Wat ons betreft, is dit een stuk ‘interne hospitality’. Waaraan heeft de medewerker van vandaag behoefte? Hoe ga jij daar als horecaondernemer mee om? In hoeverre durf je buiten je eigen bekende kaders te denken en te doen? Er kan meer dan je denkt… “Denk in taken, niet in uren” is ons motto dan.

Natuurlijk: een vierdaagse werkweek vraagt de nodige flexibiliteit en efficiëntie. En ook duidelijke afspraken. Ondernemen is veranderen dus ons advies: onderzoek welke mogelijkheden er binnen jullie bedrijf zijn. Wij delen graag onze kennis en ervaring met jullie, zodat we er samen voor zorgen dat jullie gast of klant elke dag weer op een gastvrije manier geholpen wordt!