Bekijk onze LinkedIN account

Leiderschap

Wat is er al in de afgelopen decennia veel gesproken en geschreven over leiderschap…

Van goeroes en topmanager,  van topmannen en topvrouwen en inspirators. Waar denk ik aan bij dit woord: leiderschap? Momenteel aan de incidenten die zich afgelopen weekend in Parijs hebben voorgedaan. Je bent een grote leider, in mijn ogen, wanneer je dan direct opstaat en vooral aangeeft met respect en rust deze situatie af te keuren en dat je nooit zult wijken voor deze vorm van terreur en extremisme. Je hoort Obama spreken en Hollande. Ook Rutte en Aboutaleb vanuit Nederland spreken zich helder en duidelijk uit tegen deze daden. Woorden worden zorgvuldig gekozen, want ieder woord wordt gewogen door alle omstanders. Heel knap om juist in deze omstandigheden goed leiderschap te tonen.

Inmiddels helpen wij bij veel bedrijven leidinggevenden met het (verder) ontwikkelen van hun leiderschapsstijlen. Behouden wat goed werkt, werken aan verbeterpunten; off en on the job. Meteen zie je dan ook bedrijven en afdelingen met ieder hun eigen cultuur letterlijk van binnenuit… Dàt kijkje in de keuken maakt ons werk mooi en zeer bijzonder, want hoe vaak krijg je dat nu werkelijk? Zo blijkt dat vaak juist achter deze grote bedrijven of afdelingen het helemaal niet zo gesmeerd loopt en dat leidinggevenden het best lastig hebben om op alle echelons goede aansluiting te hebben.

Vaak speelt ook politiek een rol, wat mij weer brengt op de grote politieke leiders in deze periode die met zoveel ontwikkelingen te maken hebben, deels beïnvloedbaar, deels helemaal niet. Wat is het dan knap om in deze turbulente tijd een eenduidig verhaal te hebben, wat je vanuit je hart vertelt en -met alle risico’s van dien- doet en hierin ook je voorbeeldrol neemt. Het bespreken, het afspreken en het aanspreken van mensen in ieders rol in ieder vorm van samenwerking maakt iemand een goede leider in mijn optiek. In heldere en duidelijke taal, kort en simpel, zodat iedereen snapt waar je voor staat, waar je over praat en waar je voor gaat! Wat voor type leidinggevende ben jij en waar sta jij voor?

Charlotte van Ommen van Guijlik – EgginkGeef een reactie